Tiikeriluola
since 2010

Odotettu Luola

KTK-II, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA1/AP3, VSR Jälk. C


VIRALLINEN NIMIOdotettu Luola "Ossi" ROTU, SUKUPUOLIsuomenhevonen, ori
SYNTYMÄAIKA01.01.2021 | 3v 04.01.2021 | 12-vuotias SÄKÄKORKEUS157cm
VÄRItummanruunikko REKISTERINUMEROVH21-018-0069
OMISTAJATiikeri VRL-10741 KASVATTAJATiikeriluola, Tiikeri VRL-10741
KOULUTUSTASOerj 120cm, krj helppo A, kerj CIC1, vvj vaativa PAINOTUSLAJIesteratsastus

Saavutukset

  • ERJ 47-sijoitusta, KRJ 58-sijoitusta, KERJ 51-sijoitusta ja VVJ 18-sijoitusta

Odotettu Luola eli Ossi on nimensä mukaisesti pitkään odotettu varsa. Sen molemmat vanhemmat ovat olleet minulla pitkään ja niistä syntyvää varsaa suunnittelin monta vuotta. Vihdoin tuli oikea aika ja syntyi Konstan ja Astan kauan odotettu varsa, ruunikko ori Ossi. Ori on perinyt isältään keppostelijan luonteen ja siksi Ossin kanssa saattaakin joskus mennä hermot. Ossi on kuin pieni leikkisä teinipoika, joka tarvitsee kunnon komennuksen totellakseen. Se tottelee välittömästi ja alistuu kohtaloonsa kokeneiden käsittelijöiden hoidossa. Emältä ori on perinyt kunnioituksen ihmisiä kohtaan ja se näkyy juuri siinä, että oria ei usein kahta kertaa tarvitse komentaa, kun se jo uskoo. Ossilla tosin saattaa joskus olla lyhyt muisti ja se aloittaa jekut tovin kuluttua uudelleen. Ossi tulee sitoa kiinni, sillä se on rauhaton hoitaa. Se hirnuu ohi meneville ja steppaa paikallaan. Varusteet tulee laittaa nopeasti, sillä ori hermostuu kiinni ollessaan. Kaviot se kuitenkin antaa tomeralla komennuksella putsata. Tallista ulos päästessä oria saa pidellä kunnolla, ettei se jyrää ylitse. Ori koittaa vetää lähimmälle ruohotupsulle ja tässä kohtaa taluttajan taidot punnitaan. Ossi kyllä kuuntelee, kun ihminen näyttää olevansa se kuka määrää. Tällöin Ossi huokaisee syvästi ja rauhoittuu.

Ratsastus alkaa yleensä reippaalla käynnillä, jolloin ori katselee pitkällä kaulalla pää ja korvat ylhäällä tallipihan menoa. Se hörisee kaikille ja seilaa ympäri kenttää pysymättä urissa. Ratsastajan tulee ottaa ori melko nopeasti hallintaan ja työstää sitä käynnissä. Ossi on käynnissä alussa todella rauhaton ja se vaihtaa helposti raville. Sitä tulee rauhoitella ja puolipidätteillä saada pidentämään käyntiaskelta. Ossin ravi on tasainen ja melko hidas. Se kulkee kyllä omalla painollaan eteenpäin, mutta vauhtia saa erikseen pyytää. Ossin laukka on melko tasainen, joten ratsastajan tulee koota sitä selkeästi ja vahvasti istunnalla sekä pohjeavuilla. Ossi tarvitsee vahvat avut joka tilanteessa. Kouluradoilla Ossia saa ratsastaa kunnolla eteenpäin. Pienen muistuttelun kanssa orin askeleet ovat melko lennokkaat. Ossi taipuu hyvin kaarteissa. Se on helppo hidastaa kaarteisiin ja näin helppo taivuttaa. Laukassa ratsastaja saa käyttää todella vahvoja apuja pitääkseen orin ympyrällä kootussa laukassa. Ossi tylsistyy ja hermostuu yleensä pitkän kouluratsastuksen jälkeen. Sen kanssa on hyvä loppuverrytellä rauhassa ja oria miellyttäen. Ossi on helppo A tasoinen, mutta sukulaistensa tavoin sekään ei itse tykkään kouluratsastuksesta vaan hyppää mieluummin esteitä.

Ossi tykkää hypätä esteitä ja hyppääkin melkein mitä vaan ja mistä vaan. Se imee esteille ja yrittää kaahata. Ratsastajan tulee pidätellä oria ja ratsastaa se hyviin ponnistuspaikkoihin. Ori tarvitsee tukea löytääkseen oikean ponnistuspaikan, mutta se hyppää myös huonommasta paikasta. Ossilla on hyvä kapasiteetti ja iso hyppy. Sen askeleet eivät olet kovin ketterät eikä se ole kovin nopea, mutta tarkkuutensa vuoksi se on pärjännyt hyvin 120cm esteradoilla. Ossi ei koske puomiin melkeen ikinä. Joskus se hyppää jopa paikaltaan ja silloin ratsastajan tehtävä on vain pysyä kyydissä. Ossi pärjää myös maastoesteillä skouppinsa vuoksi. Se ei kyttäile maastoesteitä ja hyppää kaikki epäröimättä. Maastossa mahdollistuva isompi tempoinen laukka auttaa Ossia löytämään helpommin ponnistuspaikan eikä haittaa vaikka hyppy lähtisi hieman kaukaa. Oria tulee maastoesteradalla muistutella välillä vauhdista. Laukka kyllä pysyy koko radan, mutta välillä ori saattaa hidastaa. Ossi on varma maastossa eikä se kyttäile. Ori myös lastautuu helposti ja on rauhallinen automatkustaja. Kilpailupaikoilla Ossi on hieman rauhaton. Verryttelyssä se hörisee ja kuikuilee muita ratsukoita. Ratsastajan tulee saada ori keskittymään ja se onnistuukin muutaman vahvan pohjeavun jälkeen. Radoilla Ossi keskittyy täysin. Ossi on laiska valjakkoajossa. Se on kärryjen edessä hieman epävarma, mutta toimii kyllä. Ossia saa koko ajan pyytää eteenpäin ja oria ei saa jättää yksin. Ossi tarvitsee käännöksissä raipan kanssa muistuttelua. Tarkkuusradalla Ossi välillä hieman hermostuu, mutta pysyy hallinnassa. Orin paikallaan steppaus on jopa eduksi tarkkuusradan käännöksissä. Maratoonissa Ossi ei ole kovin ketterä, joten vauhdin tulee olla maltillinen.

© omistaja Tiikeri VRL-10741 (582 sanaa)
i. Hulivein Kontrolloija
sh-o kulomusta 155cm
VIR MVA Ch KTK-I, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-II, SLA-II, YLA1, VSR Jälk. C
ii. Kerrankin Komea
evm sh-o voikko 158cm
iii. Santarolli
iie. Kaikkein Kaunein
ie. Peikon Tytär
evm sh-t ruunikko 154cm
iei. Jonnan Rölli-Peikko
iee. Ronja Ryövärintytär
e. Astan Hiljaisuus
sh-t rautias 155cm
KTK-III, ERJ-II, KRJ-I, KERJ-II, SLA-II, YLA1, VSR Jälk. C
ei. Pojojoing
evm sh-o voikko 158cm
eii. Viiksekäs
eie. Kissa-Nainen
ee. Viikarin Tiipertäjä
evm sh-t rautias 151cm
eei. Tapittaja
eee. Tiksin Kuningatar
Jälkeläiset
11.02.2021 - sh-t Keijuluola KTK-III, SV-I - emä Hornanhovin Hälinäkeiju
10.03.2021 - sh-o Luolan Tähdenlento KTK-II, EV-II, KV-II, KEV-II, SV-I - emä Moon Lentotähti
08.12.2021 - sh-o Luolan Ooppera - emä Moon Lentotähti

Sukuselvitys

ii. Kerrankin Komea oli menestynyt kuvan kaunis kouluratsu. Se kilpaili vaativa A tasolla menestyksekkäästi koko ikänsä ja lopulta siirtyi jalostuskäyttöön kokonaan. Ori ihastutti kisakentillä kirkkaalla voikolla värillään ja pitkillä jouhillaan. Rakenteeltaan se oli kevyt ja askeleet olivat ilmavia. Kerrankin Komea edustaa siis kevyempirakenteista suomenhevoslinjaa. Luonteeltaan ori oli pääsääntöisesti rauhallinen ja keskittynyt. Kisapaikalle saapuessa orin olemus muuttui ja se tiesi mitä ollaan tekemässä. Kotitreeneissä ori tykkäsi jekutella ja joskus sitä oli vaikea saada keskittymään täysillä, mutta aina lopuksi ori antoi kaiken itsestään. Ori piti tallissa sitoa kiinni, sillä se oli erinomainen avaamaan solmuja sekä heittelemään tavaroita. Kerrankin Komea oli myös erittäin luotettava maastoratsu. Ori ei hetkahtanut edes pusikosta syöksyvää fasaania.

iii. Santarolli oli kookas ja raamikas erikoisen värinen suomenhevonen. Päistärikön värinen suomenhevonen herätti aluksi huomiota, mutta lopulta siihen ihastuttiin. Ori kilpaili kouluratsastuksessa hyvin sijoittuen, mutta loukkaantui nuorena ja siirtyi jalostuskäyttöön hyvän rakenteensa ja rauhallisen luonteensa vuoksi. Santarolli oli ihmisrakas ja helppo käsiteltävä. Sillä oli korkea työmoraali ja ratsastuksessa se toimi kuin ajatuksen voimalla. Eläkepäivät Santarolli vietti pihatossa ponikaverien kanssa.

iie. Kaikkein Kaunein oli melko pieni ja kaunis tamma. Se oli rakenteeltaan siro ja luonteeltaan energinen. Tamma oli pitkään jalostuskäytössä voikon värinsä takia, mutta ehti myös kiertää muutamat estekilpailut niissä hyvin sijoittuen. Tamma hallitsi jalkansa hyvin ja oli siksi ketterä esteratsastuksessa. Se kesti hyvin kuolainpainetta ja oli aina innoissaan menossa eteenpäin.

ie. Peikon Tytär oli ruunikko vanhanliiton tyylinen raskasrakenteinen harrasteratsu. Tamma kilpaili nuorena menestyksekkäästi valjakkoajossa vaativa tasolla, mutta siirtyi siitä perheratsuksi rauhallisen järkkymättömän luonteensa takia. Tamma rakasti maastoilua ja oli täysin pomminvarma. Peikon Tytär ei tykännyt hypätä esteitä, mutta oli siinä kumminkin melko hyvä. Tammalla oli todella tasaiset askeleet ja niin kutsuttu keinuhevoslaukka ja siksi se olikin erityisesti lasten suosiossa.

iei. Jonnan Rölli-Peikko oli ruunikko harrasteratsu. Se oli taitava kouluratsastuksessa, mutta askeleet eivät olleet kovin ilmavat. Ori osasi paljon ja suoritti aina mielellään. Se oli rauhallisuuden perikuva ja rakasti lapsia. Ori tykkäsi toimia talutusratsuna. Jonnan Rölli-Peikolla harrastettiin myös vikellystä. Se oli luottoratsu siihen hommaan ja opetti monet uudet harrastajat vikellyksen saloihin.

iee. Ronja Ryövärintytär oli iso ja arvaamaton tamma. Sen luonne oli melko säikky, mutta rakenne sekä askeleet hienot. Tammalle tehtiin luonteen takia vain yksi varsa, koska haluttiin pitää suomenhevonen melko rauhallisena rotuna. Tammalla oli ilmavat hypyt ja se oli erittäin reaktiivinen. Ronja Ryövärintytär menehtyi melko nuorena laitumella sattuneen onnettomuuden vuoksi.

ei. Pojojoing oli nimensä mukaisesti mestari esteratsastuksessa. Ori oli erittäin säpäkkä ja kevyt ratsastaa. Se oli rakenteeltaan todella kevyt ja siksi erittäin ketterä. Ori loisti erityisesti kilpailuiden uusinnoissa, joissa ratsastetaan aikaa vastaan. Pojoksi kutsuttu kauniin voikon värityksen omaava ori kuunteli aina ratsastajaansa ja vastasi pieniinkin apuihin. Luonteeltaan Pojo oli herrasmies ja ihmisten seurassa varovainen. Se ei juurikaan välittänyt tallissa olevista tammoista ja vastaanotti kaikki kävijät korvat hörössä. Ori tykkäsi maastoilla ja rakasti maastoesteitä. Se ei hätkähtynyt erikoisista maastoesteistä , mutta muuten kovassa vauhdissa pusikossa vaanivat möröt lopettivat orin maastoesteuran. Ori kuitenkin saavutti paljon rataesteillä ja on erinomainen hyppytekniikan periyttäjä.

eii. Viiksekäs oli pääasiassa kärryhevosena toiminut reipas valkoinen ori. Sillä oli kestävä kunto ja se rakasti kiertää kaupunkia omistajansa kanssa. Viiksekäs ei välittänyt ympäröivästä liikenteestä ja oli täysin maastovarma. Orilla startattiin myös rataesteitä 80cm tasolla, mutta sopivan kuskin puuttuessa ori siirtyi harrastehevoseksi. Viiksekäs kuoli jo 10-vuotiaana laitumella sattuneen onnettomuuden vuoksi.

eie. Kissanainen oli taitava luottoratsu rataesteillä. Tamma ehti olla monella nuorella ja opettamaan heidät kilpailemaan. Se oli monen ensimmäinen kisaratsu ja nosti ratsastajiensa tason ylös. Tamma käyttäytyi kisapaikoille esimerkillisesti. Usein harmillisesti vauhti ei riittänyt voittoon, mutta mukavan kisakokemuksen tamma tarjosi aina. Kotipuolessa Kissanainen maastoili paljon rataesteiden treenauksen ohella. Myös maastossa se käyttäytyi hyvin rauhallisesti.

ee. Viikarin Tiipertäjä oli pieni ja kompakti kouluratsu. Se oli hieman kömpelö raskaan rakenteesta takia, mutta yritti aina parhaansa. Tiipertäjä toimi pitkään ratsastuskoulun tuntiratsuna. Ratsastaessa tamma saattoi välillä kyllästyä ja keksiä jekkuja, joten se ei ollut ihan aloittelijoiden ratsu. Kokeneiden ratsastajien kanssa tamma toimi hyvin yhteistyössä ja osasi helppo A asiat. Tiipertäjällä kilpailtiin tuntiratsastajien kilpailuissa koulu- sekä esteratsastuksessa. Tamma ei kömpelyytensä takia hypännyt kovin isoja esteitä. Tallissa Viikarin Tiipertäjä oli tarkkaan ympäristöään seuraava jekuttelija. Sen oli aika pakko tietää kuka liikkuu missäkin. Tämän vuoksi tamma oli hieman rauhaton hoitotoimenpiteissä. Tiipertäjä oli säikky maastoratsu ja se tarvitsi aina kaverin mukaan. Tamma ei tahallaan yrittänyt tiputtaa ratsastajaansa, mutta säikkyi helposti.

eei. Tapittaja oli vanhan liiton kärryhevonen. Se oli raskasrakenteinen ja veti pääsääntöisesti raskaita kuormia. Orin kaunis, mutta erikoinen päistärikkö väri herätti ihmetystä ja ihastusta. Tapittaja ei oikein välittänyt ihmisistä, mutta käyttäytyi aina rauhallisesti. Ori vietti elämänsä kärryjen edessä ja eläkepäivät isolla maatilalla muiden hevosvanhusten kanssa. Sillä oli hyvä maine kestävän luonteensa takia, joten ori sai ansaitsemansa eläkepäivät.

eee. Tiksin Kuningatar oli harrasteratsu. Se kiersi monella ratsastajalla tätiratsuna, opettaen heidät rauhallisesti ratsastuksen saloihin. Tamma oli melko pieni, mutta sillä oli ilmavat askeleet. Tiksin Kuningatar oli taitava kouluratsastuksessa ja esteillä varma. Se kiersi muutamat pienet kilpailut ja siirtyi lopulta jalostuskäyttöön hyvänä periyttäjänä.

© VRL-10741
NJ-näyttely 15.03.2021 Haltiasalo - 2/12 irtoSERT (päätuomari ja luokkatuomari Lissu T.)
NJ-näyttely 18.07.2021 Tiikeriluola - 2/12 irtoSERT (päätuomari ja luokkatuomari Jannica)

VSR-Cup este 31.08.2021 - Hiivurin Suomenhevoset - 120cm - 2/14
VSR-Cup koulu 30.06.2021 - Hiivurin Suomenhevoset - helppo A - 1/65
VSR-Cup koulu 31.08.2021 - Hiivurin Suomenhevoset - helppo A - 7/59
VSR-Cup valjakko 31.08.2021 - Susiraja - vaativa - 2/6
VSR Suomenhevosten rotunäyttely 31.10.2021 - 7/24 I-palkinto

ERJ - esteratsastus - 47 sijoitusta
16.02.2021 - Lindgård - 110cm - 1/31
21.02.2021 - Kuuralehto - 90cm - 5/28
23.02.2021 - Kuuralehto - 90cm - 2/28
25.02.2021 - Kuuralehto - 90cm - 3/28
26.02.2021 - Kuuralehto - 90cm - 1/28
26.02.2021 - Kuuralehto - 90cm - 5/28
27.02.2021 - Clarkenes - 110cm - 2/36
28.02.2021 - Clarkenes - 110cm - 5/35
01.03.2021 - Clarkenes - 110cm - 3/36
01.03.2021 - Hornanhovi - 110cm - 2/30
02.03.2021 - Yemene - 120cm - 3/31
03.03.2021 - Hiivurin - 110cm - 6/60
03.03.2021 - Kaihovaara - 110cm - 6/40
06.03.2021 - Kaihovaara - 110cm - 2/40
07.03.2021 - Yemene - 120cm - 4/31
07.03.2021 - Kaihovaara - 110cm - 6/40
08.03.2021 - Kaihovaara - 110cm - 3/40
10.03.2021 - Holmberg - 110cm - 4/40
10.03.2021 - Hornanhovi - 110cm - 2/30
10.03.2021 - Hornanhovi - 110cm - 5/30
10.03.2021 - Kontola - 110cm - 1/21
11.03.2021 - Kaihovaara - 110cm - 2/40
12.03.2021 - Kaihovaara - 110cm - 1/40
13.03.2021 - Hiivurin - 110cm - 3/60
13.03.2021 - Hiivurin - 110cm - 5/60
13.03.2021 - Hornanhovi - 110cm - 1/30
14.03.2021 - Hiivurin - 110cm - 5/60
14.03.2021 - Holmberg - 110cm - 1/40
14.03.2021 - Kaihovaara - 110cm - 2/40
15.03.2021 - Hiivurin - 110cm - 7/60
17.03 2021 - Nessinjärven - 110cm - 4/50
18.03.2021 - Hornanhovi - 110cm - 2/30
18.03.2021 - Kaihovaara - 110cm - 4/40
19.03 2021 - Nessinjärven - 110cm - 5/50
20.03.2021 - Holmberg - 110cm - 1/40
22.03.2021 - Holmberg - 120cm - 5/30
22.03.2021 - Holmberg - 120cm - 5/30
24.03.2021 - Holmberg - 120cm - 3/30
24.03.2021 - Hornanhovi - 110cm - 3/30
25.03.2021 - Holmberg - 120cm - 2/30
26.03.2021 - Hiivurin - 110cm - 6/60
26.03.2021 - Hiivurin - 110cm - 7/60
27.03.2021 - Holmberg - 120cm - 4/30
28.03.2021 - Holmberg - 120cm - 3/30
29.03.2021 - Holmberg - 120cm - 5/30
30.03.2021 - Holmberg - 120cm - 1/30
30.03.2021 - Hornanhovi - 110cm - 4/30
KRJ - kouluratsastus - 58 sijoitusta
12.02.2021 - Holmberg - helppo A - 1/50
16.02.2021 - Holmberg - helppo A - 2/50
01.03.2021 - Holmberg - helppo A - 10/100
01.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 6/40
02.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 3/30
02.03.2021 - Yemene - helppo B - 2/32
02.03.2021 - Kaihovaara - helppo A - 4/40
02.03.2021 - Teilikorpi - helppo B - 5/40
03.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 5/40
04.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 2/40
04.03.2021 - Yemene - helppo B - 1/32
06.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 1/30
07.03.2021 - Lupin - helppo B - 1/50
07.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 2/40
07.03.2021 - Teilikorpi - helppo B - 5/40
08.03.2021 - Holmberg - helppo A - 8/100
08.03.2021 - Hiivurin - helppo A - 3/60
08.03.2021 - Kuuralehto - helppo A - 6/40
09.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 5/40
09.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 1/30
10.03.2021 - Hiivurin - helppo A - 6/60
10.03.2021 - Lupin - helppo A - 6/50
10.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 4/30
10.03.2021 - Yemene - helppo B - 2/33
11.03.2021 - Holmberg - helppo A - 10/100
11.03.2021 - Hiivurin - helppo A - 1/60
11.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 4/40
11.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 6/40
11.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 1/30
11.03.2021 - Kaihovaara - helppo A - 4/40
11.03.2021 - Teilikorpi - helppo B - 1/40
12.03.2021 - Kuuralehto - helppo A - 2/40
12.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 4/30
13.03.2021 - Holmberg - helppo A - 1/100
14.03.2021 - Hiivurin - helppo A - 6/60
14.03.2021 - Kuuralehto - helppo A - 1/40
14.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 2/40
14.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 2/30
15.03.2021 - Hiivurin - helppo A - 4/60
16.03.2021 - Lupin - helppo A - 4/50
16.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 4/40
16.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 2/30
17.03.2021 - Kuuralehto - helppo A - 1/40
17.03.2021 - Kaihovaara - helppo A - 3/40
18.03.2021 - Lupin - helppo B - 3/50
18.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 1/40
18.03.2021 - Kaihovaara - helppo A - 4/40
19.03.2021 - Lupin - helppo B - 5/50
20.03.2021 - Holmberg - helppo A - 6/100
20.03.2021 - Hiivurin - helppo A - 4/60
20.03.2021 - Kuuralehto - helppo A - 2/40
20.03.2021 - Kavalniemi - helppo B - 5/40
21.03.2021 - Hiivurin - helppo A - 7/60
21.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 3/30
24.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 4/30
26.03.2021 - Lupin - helppo A - 2/50
26.03.2021 - Hornanhovi - helppo A - 3/30
27.03.2021 - Lupin - helppo B - 6/50
KERJ - kenttäratsastus - 51 sijoitusta
02.03.2021 - Syyn Kartano - CIC1 - 1/40
02.03.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 5/28
03.03.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 3/28
03.03.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 2/30
04.03.2021 - Kaihovaara - helppo - 4/30
05.03.2021 - Syyn Kartano - CIC1 - 5/40
05.03.2021 - Clarkenes - CIC1 - 4/28
08.03.2021 - Syyn Kartano - CIC1 - 6/40
09.03.2021 - Kaihovaara - helppo - 4/30
11.03.2021 - Kaihovaara - helppo - 4/30
12.03.2021 - Syyn Kartano - CIC1 - 3/40
12.03.2021 - Lupin - CIC1 - 5/50
15.03.2021 - Vihiniemi - helppo - 2/30
15.03.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 3/30
16.03.2021 - Kaihovaara - helppo - 4/30
16.03.2021 - Nessinjärven - CIC1 - 6/40
18.03.2021 - Nessinjärven - CIC1 - 1/40
20.03.2021 - Nessinjärven - CIC1 - 5/40
20.03.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 5/28
22.03.2021 - Hiivurin - CIC1 - 4/54
22.03.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 3/30
25.03.2021 - Hiivurin - CIC1 - 3/54
26.03.2021 - Lupin - CIC1 - 3/50
27.03.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 5/28
27.03.2021 - Lupin - CIC1 - 1/50
28.03.2021 - Lupin - CIC1 - 7/50
29.03.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 2/28
01.04.2021 - Hiivurin - CIC1 - 6/39
03.04.2021 - Hiivurin - CIC1 - 6/39
04.04.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 4/19
09.04.2021 - Hiivurin - CIC1 - 3/39
09.04.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 2/19
09.04.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 1/23
12.04.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 2/23
13.04.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 2/23
14.04.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 4/23
15.04.2021 - Clarkenes - CIC1 - 2/40
19.04.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 1/19
26.04.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 1/19
27.04.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 2/19
28.04.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 4/19
29.04.2021 - Hornanhovi - CIC1 - 3/23
30.04.2021 - Ravenscroft - CIC1 - 1/19
06.05.2021 - Lupin - CIC1 - 4/50
07.05.2021 - Lupin - CIC1 - 5/50
08.05.2021 - Teilikorpi - CIC1 - 3/40
09.05.2021 - Lupin - CIC1 - 2/50
10.05.2021 - Lupin - CIC1 - 1/50
15.05.2021 - Lupin - CIC1 - 1/50
17.05.2021 - Lupin - CIC1 - 3/50
28.05.2021 - Lupin - CIC1 - 2/50
VVJ - valjakkoajo - 18 sijoitusta
03.04.2021 - Adina - vaativa - 4/18
05.05.2021 - Lupin - noviisi - 4/50
22.05.2021 - Lupin - noviisi - 1/50
28.05.2021 - Lupin - noviisi - 4/50
02.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 1/34
04.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 2/32
06.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 2/32
08.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 2/32
10.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 1/34
13.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 4/34
19.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 1/34
21.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 5/34
25.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 1/32
26.06.2021 - Hiivurin - vaativa - 5/34
18.08.2021 - Moana part breds - vaativa - 1/31
05.09.2021 - Teilikorpi - noviisi - 5/30
10.09.2021 - Teilikorpi - noviisi - 3/30
15.09.2021 - Teilikorpi - noviisi - 3/30

Päiväkirja 23.04.2021 - kavaletteja ja sarjaestettä

Lähestyin karsinaa, jossa minua katsoi tarkkaan tumma suomenhevosori Ossi. Karsinan oven avatessani ori käänsi pyllyn minua kohti. Päätin hakea rehuhuoneesta omenan hieman lahjoakseni Ossia, jotta saisimme onnistuneet estetreenit. Ossi söi omenan tyytyväisenä ja samalla kiinnitin orin riimunnarulla karsinan kalteriin. Olin jättänyt karsinan oven suulle kypäräkassini ja harjapakin. Käännyin hetkeksi selkäpäin oria ja kyyristyin ottamaan harjapakista harjaa. Samalla Ossi nappasi kiinni kypäräkassini naruista ja roikotti sitä ilmassa. Ojentaessani käden sitä kohti ori käänsi päänsä pois ja viskasi kypäräkassini karsinan toiseen reunaan. Tarkistin, että kypärään ei tullut vahinkoja ja komensin Ossia kiukkuisesti. Harjasin Ossin ja otin seuraavaksi käteeni kaviokoukun. Ossi steppasi nostellen vuorotellen jokaista kaviotaan. Komensin taas Ossia ja lopulta se suostui seisomaan paikallaan kavioiden putsauksen ajan. Laitoin vielä suojat jalkaan ja hain varusteet satulahuoneesta. Satuloidessani Ossia se kääntyili ja liikuskeli, mutta päätin olla välittämättä, jotta pääsisimme kentälle mahdollisimman vähällä hermojen menetyksellä. Laitoin vielä Ossille suitset ja talutin orin kentälle.

Kentällä oli valmiina pitkällä sivulla sarjaeste ja kentän päädyssä voltilla kaksi kavalettia yhden laukka-askeleen etäisyyksillä. Noustessani selkään Ossi lähti heti steppaamaan eteenpäin, joten otin puolipitkän ohjastuntuman ja istuin vahvasti. Otin melko nopeasti Ossin tuntumalle ja aloin työstää sitä raviympyröillä. Ratsastin reipasta ravia pyytäen oria koko ajan eteenpäin. Pikkuhiljaa Ossi alkoi liikkua omalla moottorilla, mutta silti jouduin välillä lisäämään reippautta. Seuraavaksi nostin laukan ja jäin kevyeeseen istuntaan. Pyysin Ossia reippaasti eteenpäin ja laukkasimme kenttää ympäri. Välillä istuin alas ja tein suuria keskiympyröitä. Siirryin harjoitusraviin ja vaihdoin suuntaa. Nostin hallitun laukan ja ratsastin Ossin voltilla oleville kavaleteille. Ensimmäisellä kerralla Ossi hyppäsi ensimmäisen kavaletin liian reunasta ja seuraavalle kavaletille tuli iso hyppy. Laukkasin kentän ympäri ja valmistauduin keräämään Ossin laukan paremmin ennen voltilla siirtymistä. Istuin alas ja käytin vahvoja ulkoapuja, joten sain Ossin laukan hyvin kerättyä ja suoritimme kavaletit puhtaasti. Vaihdoin suuntaa ja lähestyessäni kavalettia Ossin laukka lässähti. En kerennyt korjaamaan vauhtia, joten ensimmäinen hyppy kavaletille tuli todella pohjaan. Näpäytin oria raipalla ja palautin kunnon rytmin laukkaan. Seuraavalla kerralla kavaletit sujuivat erinomaisesti. Annoin Ossille hetkeksi pidempää ohjaa ja siirsin ajatukseni seuraavaksi hypättävään sarjaesteeseen. Sarjan b-osa koostui okserista ja aaltolankusta. A-osaa koristi sateenkaari johteet. Molemmat esteet oli aluksi 100cm korkeudella.

Keräsin ohjat ja nostin laukan. Laukkasin kerran kentän ympäri ja lähestyin sarjaestettä. Ossi yritti kaahata kohti estettä, joten tein paljon puolipidätteitä. Ossi hyppäsi a-osalle todella isosti sisään, joten päädyimme b-osalle aivan esteen juureen. Vauhti tyssäsi, mutta ori ponnisti silti. Tarrasin harjasta kiinni ja Ossi suoritti okserin puhtaasti. Seuraavalla kerralla otin laukkaa lyhyemmäksi ennen b-osaa, jotta saimme siihen hyvän ponnistuspaikan. Esteiden välissä painoin pohkeet kiinni ja saimme hienon näyttävän hypyn okserille. Tallitytöt kävi korottamassa esteet 120cm korkeuteen ja otimme uuden lähestymisen. A-osa meni hyvin, mutta sitten unohdin ratsastaa oria eteenpäin, joten Ossilla meni laukka-askeleet sekaisin ja se kielsi. Puomit lentelivät, kun ori jarrutti esteiden sekaan. En tippunut ja Ossikin oli kunnossa. Hieman se tuntui hölmistyneeltä tapahtuneesta, mutta palautui nopeasti nostettuani uudestaan laukan. Este korjattiin ja otimme uuden lähestymisen. Tällä kertaa pidin laukan koko ajan reippaana, mutta ratsastin tarkkaan a-osan ponnistuspaikan. Askeleet osuivat hyvin ja myös b-osa sujui hyvin. Toistin tehtävän vielä toisen kerran ja sekin sujui hyvin. Olin tyytyväinen Ossiin ja siirryin ravaamaan kevyttä ravia pitkällä ohjalla. Ossi venytti päätään ja pärskähteli. Parin kierroksen jälkeen siirryin käyntiin ja taputin oria kaulalle. Kävelimme loppukäynnit tallipihan ympäri ja tallin pihalla hyppäsin alas. Alas hypätessäni Ossi käytti hyväkseen huomioni herpaantumisen ja ryntäsi ruohotupsulle muutaman metrin päähän. Nappasin orin tomerasti kiinni ja talutin sen päättäväisesti talliin. Ossi laski pään alas ja seurasi minua kiltisti. En jaksanut enään suuttua hyvien treenien jälkeen. Karsinassa avasin suitsien ja satulan soljet. Nostin satulan pois Ossin selästä ja toisella kädellä otin suitset pois. Ossi alkoi heti syömään karsinaan tuotuja päiväheiniä. Vein varusteet satulahuoneeseen ja siirryin seuraavan hevosen liikutuksen suunnitteluun.
- kirjoittajana omistaja Tiikeri VRL-10741 (603 sanaa)


Päiväkirja 29.03.2021 - kouluvääntöä maneesissa

Oli sateinen ja myrskyinen päivä. Ruunikko ori Ossi odotti minua karsinassa. Sidoin Ossin kiinni ja lähdin hakemaan sen varusteita. Takaisin tullessani Ossi oli irroittanut itsensä riimunnarusta ja mennyt piehtaroimaan. Huokaisin syvästi ja kiinnitin orin uudestaan. Ossi on taitava avaamaan riimunnarujen solmuja. Harjasin piikkisualla Ossista mudat pois. Viimeistelin harjauksen pehmeällä harjalla ja putsasin kaviot. Ossi ensin hieman steppaili, mutta komensin sitä olemaan paikoillaan. Hain varusteet ja pyrin laittamaan ne ripeästi, koska Ossi selvästi alkoi jo hermostumaan kiinni olemisesta. Sain varusteet hyvin laitettua ja lähdimme kohti maneesia. Ulkona myrskytessä olin erittäin onnellinen maneesista. Maneesiin päästyämme Ossi muuttui rauhattomaksi, joten talutin sitä muutaman kierroksen maneesia ympäri. Nousin selkään ja Ossi lähti heti ravaamaan. Tiivistin istuntaani ja rauhoittelin orin käyntiin. Keräsin ohjat ja aloin ratsastamaan ympyröitä. Ossi tuntui laiskalta, joten muistuttelin sitä raipalla ja pohkeilla pidentämään käyntiä. Siirryin kevyeeseen raviin ja taivuttelin Ossia. Ossi vähän väliä hidasti, joten minun piti olla valppaana pitämään ravi reippaana. Hetken ravattuani nostin laukan. Ensin Ossi innostui ja heitti pienen pukin. Otin Ossin heti hallintaan ja työstin laukkaa suurella keskiympyrällä. Tein ympyräleikkaan kautta laukanvaihdon ja siirryin pitkälle sivulle laukkaamaan laukkaa eteen. Laukkasi maneesin muutaman kerran ympäri ja siirsin Ossin käyntiin. Käynnissä tein pohkeenväistöjä ja Ossi alkoi hermostua kouluväännöstä. Se heitteli päätään, mutta komensin sitä vahvoilla avuilla ja ori myöntyi. Se laittoi hienosti jalkansa ristiin, joten siirryin raviväistöihin. Niissä ori loisti, koska se osaa mennä tasaista hidasta ravia. Muistuttelin kuitenkin raipalla Ossia pitämään takajalat aktiivisina. Seuraavaksi siirryin hallittuun lyhyeeseen laukkaan ja aloin ratsastamaan kahdeksikkoa, jonka keskellä tein laukanvaihdon. Aluksi Ossi teki vaihdot todella laiskasti, mutta alettuani ratsastamaan eteen suoristuksen jälkeen, Ossi teki vaihdot lennokkaasti. Lopuksi lähdimme kävelylle pihatielle. Kävelin pitkin ohjin, mutta välillä Ossi innostui ottamaan pari ravi askelta. Palasimme tallin pihaan ja tulin alas satulasta. Nostaessani jalustimia Ossi meinasi karata viereiselle nurmikolle, mutta sain sen ohjista kiinni ennenkuin Ossi ehti lähteä. Vein Ossin karsinaan ja riisuin siltä varusteet. Loimitin Ossin ja annoin sille iltaheinät.
- kirjoittajana omistaja Tiikeri VRL-10741 (315 sanaa)


Päiväkirja 26.03.2021 - Ossin pesupäivä

Saavuin tallille tarkoituksena pestä Ossi. Kävelin tarhoille, jossa Ossi söi päiväheiniä. Otin Ossin kiinni ja lähdin viemään sitä talliin. Matkalla Ossi koitti vetää jokaisen matkalla olevan nurmikon luo, mutta komensin oria ja lopulta se seurasi minua kiltisti talliin. Vein Ossin pesupaikalle ja otin letkun valmiiksi. Ori steppasi paikallaan ja hörisi. Rauhoittelin sitä, mutta pysyin letkun kanssa hieman kauempana. Kasteltuani Ossin otin pesusienen ja shampoota. Aloin hinkkaamaan Ossia pesusienellä ja se rauhoittui ja selvästi nautti. Jalkoja pestessäni jouduin monta kertaa komentamaan Ossia pysymään paikallaan. Ossi totteli lopulta ja alkoi leikkimään riimunnarulla. Shampoon laitettuani otin letkun ja aloin huuhtelemaan Ossia. Ori alkoi taas ensin pelleillä, joten vesi roiskui ja Ossi onnistui kastelemaan myös minut. Purin hammasta ja siirryin orin kuivatukseen. Tähän käytin hikiviilaa. Ossi rauhoittui ja tykkäsi myös tästä osuudesta. Kun olin valmis menin hakemaan Ossille loimea. Löysin vain pinkin kuivatusloimen ja totesin, että se olkoon Ossille rangaistus pelleilystä. Puin Ossille kauniin kirkkaan pinkin loimen ja hymyillen vein orin karsinaan. Muutamat ohikulkijat naurahti Ossille ja se laski päänsä alas kuin hävetäkseen. Hain Ossille lohdutukseksi kaksi porkkanaa. Syötin ne Ossille ja ohjeistin tallityöntekijää viemään Ossin takaisin ulos parin tunnin päästä.
- kirjoittajana omistaja Tiikeri VRL-10741 (187 sanaa)


Estevalmennus 23.03.2021

Tummanruunikko suomenhevonen ratsastajineen oli jo valmiiksi verrytelleenä maneesissa saapuessani paikalle. Vaihdoin ratsastajan kanssa muutaman sanan päivän ratsusta, joka esiteltiin minulle Ossina. Lopulta oli aika pyytää orin ratsastaja siirtämään Ossi raviin ja hakemaan reipasta ja hyvää ravia samalla, kun nostin viimeiset puomit 60cm korkeuteen. Ratsukko sai hypätä ensimmäisenä ratana viiden esteen rataa. Ori lähestyi esteitä todella reippaasti ja ratsukko pääsi ensimmäisen esteen ylitse ja toisella esteellä ratsukko otti puomin mukaansa. Se heilautti vähän orin tasapainoa, mutta ratsastaja sai tasapainoitettua sen hyvin seuraavalle esteelle. Pyysin seuraavalle kierrokselle ratsastajaa tuomaan Ossia hieman hitaammin esteille, jotta ori saataisiin pidettyä tasapainoisempana. Seuraavalla kierroksella Ossin tekeminen oli hieman tasapainoisempaa ja ratsastajan oli helpompi tuoda sitä esteille. Nostettuani esteitä muutamaan otteeseen puomit olivat lopulta 120cm korkeudella. Ratsukko oli saanut tasapainotettua menoaan ja ratsastaja oli saanut tuotua Ossia paljon paremmin esteille, joten ponnistuspaikat olivat alkaneet löytymään helpommin. Radan ollessa ratsukon kisakorkeudella, sai ratsukko tehdä kisanomaisia suorituksia, joiden aikana ohjeistin ratsastajaa kokeilemaan erilaisia askelmääriä esteiden väliin. Ajoittain Ossin meno kiihtyi hieman liian reippaaksi, mutta ratsastaja oli löytänyt valmennuksen aikana hyvin niitä nappuloita mistä painella, jotta Ossin menoa saatiin kontrolloitua. Muutamalla muutoksella ratsukon meno saatiin vieläkin tasapainoisemmaksi ja Ossi alkoi löytämään paremmin hyppypaikkoja myös itse. Näin ollen myös suoritukset alkoivat olemaan koko ajan parempia. Viimeinen rata oli paras koko valmennuksen aikana ratsukolta ja sen jälkeen annoinkin ratsastajalle luvan aloittaa omatoimiset loppuverryttelyt. Ratsukon loppuverrytellessä annoin ratsastajalle oman loppupalautteeni sekä muutaman vinkin ja neuvon jatkoon. Ratsastaja oli kanssani samoilla linjoilla, joten saimme hyvän keskustelun aikaan vielä loppuun ennen kuin oli aika kiitoksille.
- valmentajana Minni (250 sanaa)

virtuaalitalli | virtuaalihevonen
© Hevosen kuvat kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
© hevosen ulkoasu M Layouts, muokkaus VRL-10741
© tallin ulkoasu VRL-08660, kuvat Haras de Hus & VRL-04373